Veiligheid
Veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers is een belangrijk punt binnen de school. We werken met een veiligheidsplan om van onze school een veilige plek te maken en te houden.
Dit doen we op verschillende manieren:
Wij hanteren een veiligheidsbeleid (inclusief sociale veiligheid)
Wij vragen aan vrijwilligers om een Verklaring omtrent gedrag voor te leggen
Wij hebben afspraken gemaakt over ‘Protocol Medische situaties op scholen ’ op school
Wij hanteren de wettelijke verplichte meldcode kindermishandeling/huiselijk geweld
Wij gebruiken bij het afwegen van mogelijke signalen met betrekking tot een vermoeden van seksuele intimidatie of seksueel misbruik het afwegingskader van Onderwijs en Leerplicht
Wij hebben richtlijnen opgesteld over sociale media en het internetgebruik in een gedragscode ICT voor leerlingen.
De veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers vormt een belangrijk gegeven binnen de scholen van Agora. Wij proberen om van onze school een veilige plek te maken en te houden voor de kinderen, voor de ouders en voor de teamleden.
De school heeft een veiligheidsplan opgesteld. Wij monitoren om het jaar de veiligheid met de kwaliteitsvragenlijst van Beekveld en Terpstra, die door de leerlingen van groep 6, 7 en 8 worden ingevuld. Tevens wordt vanaf groep 3 tweemaal per schooljaar een vragenlijst fysieke veiligheid afgenomen.
Deze resultaten worden door de leraar geanalyseerd en besproken met de intern begeleider. De intern begeleider maakt een schoolanalyse. Daarna vindt er een terugkoppeling plaats aan de directie.
De acties voor de school zijn weergegeven in het document en liggen op het gebied van: hoe je je op de gang gedraagt en welke geluidsniveau hoort daarbij, omgaan met materialen van jezelf en de ander en het buitenspelen van jongste- en oudste groepen. Tevens vinden er bij een enkele leerling vervolggesprekken plaats met de leerling en ook ouders (aan de hand van gesignaleerde opvallendheden).
De vertrouwenspersoon is de contactpersoon van school die u kunt begeleiden in de procedure van het afhandelen van uw vraag/klacht.
Daarnaast hebben wij de volgende manieren:
- Op school is een arbo-coördinator aangesteld die alles rondom veiligheid in de gaten houdt. Tweemaal per jaar is er overleg met alle arbo-coördinatoren van de scholen die bij de Stichting Agora horen om de kennis op peil te houden en deze vervolgens te verspreiden onder de bedrijfshulpverleners (BHV-ers) en de andere teamleden.
- Op school hebben we een ontruimingsplan. Er wordt minimaal tweemaal per jaar geoefend; de eerste keer is de oefening vooraf bekend en de tweede keer volledig onverwachts.
- Op onze school zijn er afspraken gemaakt over het eventuele medicijngebruik van leerlingen.
- Wij hebben bijna alle teamleden opgeleid tot BHV'er. Zij volgen elk jaar een herhalingscursus om de kennis over eerste hulp en ontruimen/blussen op peil te houden.
- Controle en onderhoud van de speeltoestellen buiten en de toestellen binnen in de speelzaal.