WormerWieken is verantwoordelijk voor het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs, waarbij rekening gehouden wordt met de onderwijsbehoefte van uw kind. Vroegtijdig signaleren en observeren, het afnemen van toetsen en het analyseren van toetsresultaten is een voorwaarde voor het planmatig uitvoeren van de leerlingbegeleiding. Dit alles wordt vastgelegd in groeps- of handelingsplannen en is geregistreerd in het leerlingvolgsysteem. De ondersteuning en begeleiding richt zich op de specifieke leerling in de eigen groep, bij de eigen leraar op de eigen school en in overleg met de ouders.
Ons ondersteuningsteam bestaat uit een lid van de directie, de intern begeleider en de leraar van uw kind. Op afroep kan er externe expertise in het Ondersteuningsteam worden ingeschakeld. Hiervoor is onder andere het schoolmaatschappelijk werk, een schoolpsycholoog, een specialist onderwijsarrangementen, een jeugdverpleegkundige, of expertise vanuit de jeugdteams beschikbaar. Ook bent u als ouder bij voorkeur nauw betrokken en zo nodig aanwezig bij het ondersteuningsoverleg. De onderwijsarrangementen die wij op schoolniveau kunnen bieden, worden beschreven in ons School Ondersteuningsplan (SOP). Zie koppeling onderaan deze pagina. De Intern Begeleider (IB) ondersteunt de groepsleerkrachten in hun werk met kinderen.
Als er grote ondersteuningsbehoeften zijn, kan er soms meer onderzoek nodig zijn naar de oorzaak. Samen met de ouders bekijkt de school door wie en bij welke instantie dit het beste plaats kan vinden en hoe een eventueel onderzoek wordt bekostigd. Wanneer er externe deskundigen betrokken zijn bij de begeleiding van een leerling, dan is de IB de schakel tussen hen, de groepsleerkracht en de ouders.
In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat een leerling alleen met zeer intensieve, specialistische begeleiding op de reguliere basisschool kan blijven. Er kan dan een TEMA (Toekenning Extra Maatwerk Arrangement) aanvraag worden gedaan bij het samenwerkingsverband. Uiteraard worden ouders steeds betrokken bij dit proces.
Heeft uw kind in verband met ernstige barrières bij het leren en meedoen een plaats op een school voor het speciaal (basis)onderwijs nodig, dan zal de school in overleg met u een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aanvragen bij het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Zaanstad.
Voor meer informatie over Passend onderwijs verwijzen wij u naar de volgende documenten:
Ondersteuningsstructuur Wormerwieken
Passend Onderwijs
Voor alle leerlingen zien we volwaardig burgerschap als einddoel. We streven na dat kinderen, ongeacht kleur, etnische afkomst, geslacht of beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Om ieder kind het meest passende onderwijs te bieden, werken de schoolbesturen in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland samen in een samenwerkingsverband. Dit om met elkaar het onderwijs steeds beter aan te laten sluiten op de onderwijsbehoefte van onze leerlingen.
Meer informatie over het ‘Samenwerkingsverband (SWV) PO Zaanstreek’ kunt u vinden op www.swvpozaanstreek.nl.
Meer-en hoogbegaafd
Binnen Agora hebben we een bovenschoolse voorziening voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: de Kangoeroegroep. Deze groep is bestemd voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Binnen de Kangoeroegroep wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafde kinderen gerichte doelen en vaardigheden. Klik hier voor de Informatiebrochure of bezoek de pagina van de kangoeroegroepen.
Ouder- en jeugdsteunpunt
De samenwerkingsverbanden po en vo Zaanstreek hebben een ouder- en jeugdsteunpunt ingericht.
Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind. Mocht u daarna toch nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan het ouder- en jeugdsteunpunt.
Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om ouders en jeugdigen te helpen en werkt onafhankelijk.
Wilt u meer informatie over passend onderwijs in het basisonderwijs?
Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek:
Voor ouders - SWV Primair Onderwijs Zaanstreek (swvpozaanstreek.nl)
U kunt uw vragen ook stellen tijdens het telefonisch spreekuur van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek.
Het telefonisch spreekuur is elke vrijdag (behalve in de schoolvakanties) tussen 9 en 10 uur op telefoonnummer 06-28867927. We hopen dat het Ouder- en jeugdsteunpunt u zo goed mogelijk kan helpen!